Kilokiukuttelija

8.1.2015

Ruoasta, lapsista ja uusavuttomuudesta

Hesarissa oli tänään hyvä pääkirjoitus "Miltä 988,3 kaloria maistuu? – Suomea riivaa sairaalloinen oikeinsyöminen".

Itsekin olen joskus aiemmin miettinyt jossakin ravintolassa, että voi kun tietäisi paljonko tästäkin annoksesta tuli kaloreita.
Nyt en enää tosin mieti niin.
Ehkä siksi, että raflassa käyminen on aika vähäistä ja toisekseen siksi, että ei tietenkään ravintolassa syömisestä kannata kuvitella, että sen tuloksena laihtuisi.
Ehkä jos söisi jatkuvasti ulkona, tiedolla voisi olla merkitystä.

Tosin enhän nykyisin muutenkaan laske kaloreita samaan malliin kuin kutraillessa.Kyllä sen järki sanoo, jos joku annos on taatusti ns. lihottava. Eli suklaakakussa on kaloreita reippaasti pahvi!

Artikkelissa oli itse asiassa ihan yksi muu lause, joka särähti korvaan ja herätti lähes aggression:
"Lapsilla pitäisi olla edes yksi paikka, missä he saisivat varmasti terveellistä, ravitsevaa ja puhdasta ruokaa", eräs vanhemmista perusteli (HS.fi 10. 12.)
Siis hetkinen.

Lapselle pitää tarjota terveellistä ruokaa (tietenkin), koska se ei saa sitä missään koskaan muualla?? WTF??
Miksi kyseinen vanhempi ei tarjoa sitä kotona kaikilla aterioilla??
Mikä ihmeen idiotismi/uusavuttomuus on vallalla, jos lapsen ainoa terveellinen ateria on koulussa??

Okei, totta, köyhällä ei välttämättä ole varaa ruokapiirien luomunauriisiin, mutta ei se sitä tarkoita, että lapselle pitäisi paskaa syöttää.
Ja kyllä, kasvikset maksaa enemmän kuin einekset, mutta silti.

Leipää voi leipoa itse, se ei maksa paljon mitään (nimim. ciabatta juuri nyt nousemassa pellillä), erilaisista kauden kasviksista saa terveellisiä ja herkullisia ruokia.
Totta, liha ja kala maksaa. Mutta silti.

Martat kurssittaa ihmisiä halvan ja hyvän ruoan teossa eri puolilla maata ja netti pursuaa taatusti triljoonia ohjeita miten vähällä rahalla voi saada silti ihan hyvää ruokaa tehtyä.
Kyse ei siis ole pelkästään rahasta. Osasyynä on pakko olla saamattomuus tai uusavuttomuus. Vai oletus siitä, että yhteiskunnan pitää tämä(kin) asia hoitaa vanhempien sijaan?
Kun koulun jo muutenkin odotetaan kasvattavan NikoJanitaMikaelHannesta hyvin käyttäytyviä ja fiksuja kansalaisia - viis siitä, että kotona ei mitään asiaan eteen tehdä.

12 kommenttia:

 1. En ole lukenut kyseistä kommenttia, mutta mieleeni juolahti että onkohan siinä kysymys enemmänkin muista kuin kirjoittajan omista lapsista? Suomessa tunnetusti on lapsilihavuutta ihan tosi paljon jo nykyään (tyyliin puolet 6-vuotiaista ylipainoisia) ja ehkä siinä on ajateltu, että nämä lapset olisivat oikeutettuja edes yhteen kunnolliseen ateriaan.

  Ei kunnollisen aterian tarvitse olla luomunaurista, mutta ei kyllä päiväkotien ruokalistoja selaillessa nekään kovin kunnollisilta näytä. Sokeria joka aterialla, vihanneksia ja hedelmiä sen sijan kohtalaisen vähän jne.

  Muuten olen kanssasi samaa mieltä ja sitäpaitsi pohja kunnolliselle ruokavaliolle ja terveelle elämäntavalle tehdään jo lapsena:)

  Iiris /aitikuosiin.blogspot.com

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En itsekään lukenut alkuperäistä juttua, joten kommentin konteksti on vähän hämärä.
   Hyvä jos tarkoittaisi huolta muista eikä omista lapsista.
   Päiväkodin ruoista en tiedä mitään, mutta oletin, että ovat samaa tasoa kuin kouluruoka, joka kai yleensä on ihan hyvää kamaa..?

   Poista
 2. Meillä pyritään tarjoamaan lapsille terveellistä ruokaa. Mutta ei mitään luomua tai muuta. Ei riitä rahat sellaseen ylellisyyteen.
  Tuo leipominen tyssää meillä ainaki ajan puutteeseen. Ei puhettakaan että leiposin 5:n hengen leivät ite. Sen ajan ko voi käyttää muuhun tekemiseen lasten kans. Toki mie lasten kans leivonki, mutta se on sellaista erikois-ohjelmaa, joskus leivotaan poikien kanssa, muttei likikään joka viikko. Hyvä jos ees joka kuukausi...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eihän se luomu ole mikään itsetarkoitus ☺ oleellisinta on mielestäni terve ruoka noin kokonaisuudessaan, vaikka välillä olisikin herkkuja tai epäterveellistä roskaruokaa.

   Poista
  2. Ei niin. Mie oon (vissiin) kauhee maalaisjuntti, ko en tuota luomu touhotust ymmärrä. Kaupoissa olen todennu kilohintojen olevan pilvissä ja se siitä! Perunat ja porkkanat meillä on kyllä luomua. Appiukon kasvimaalta :)

   Poista
  3. Luomuliha on esim hyvä vaihtoehto tehotuotannolle mutta kyllä ne hinnat todellakin niin monelle liikaa. Mutta voi sitä epäluomustakin tehdä terveellistä ruokaa ☺

   Poista
 3. Anoppini on vanhan kansan keittäjä, ja olin tyrmistynyt kun hän kääri lapsien ollessa pieniä Saarioisten lihapullat kuoristaan ja kastikkeet pussista. Nykykeittiöissä ( ei siis kunnon ravintoloissa ), mutta ajan ja rahan säästämiseksi käytetään vähintään puolivalmisteita. Anoppini einekset saivat meidän katon alle täystyrmäyksen. Vaikka en aina ehtisi laittamaan luxus ruokia, niin eineksiä meillä ei syödä. Lounastauolta vaan terkkuja

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Muistan kaverin jonka mielestä paketista tuleva perunamuusi on ainoa oikean makuinen.. Hrrrr.. Ei sytytä edes ajatella sellaisen syömistä

   Poista
 4. Sehän tästä vielä puuttuisikin, että ravintolat ilmoittaisivat menulistallaan kalorit! ;) Sieltä sitten valkattaisiin se kaikista kevyin, eikä ehkä sitä, mikä tuntuisi itsestä maukkaimmalta. Asiaan kuuluisi tietysti katsoa kierosti, sitä (=minua), joka tilaa kaloririkkaamman annoksen. ;) Onneksi syön erittäin harvoin ravintolassa, joten en voi syyttää ainakaan niitä/sitä kiloistani. Kyllä se painonhallinta taitaa edelleen koostua arjen ruokavalinnoista!

  Hyvää ja tervettä tätä vuotta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Samoin sinne ☺
   Tosin uskon, että useimmilla ei ole kiinnostusta katsoa toisten annoksia tai syömistä kieroon ja jos on, se olkoon niiden ongelma!
   Harvalla taitaa olla ylikilot todellakaan ravintolaruoasta (tai ehkä joillakin Mac/Hesburger-ruoista, mutta nehän ei oo ravintoloita..)

   Poista
 5. Ja tässä kaikessa keskustelussa olisi hyvä muistaa, että kouluruoka on lapsille ilmaista (okei, maksetaanhan me toki veroja) ja sen annoshinta on se säälittävä euro tai jopa reilusti alle. Siihen nähden on mun mielestä hienoa, mitä sillä summalla saadaan aikaan. Luomua, säilöntäaineetonta ja muuta priimaa on sillä turha tosin huudella. Jos sitten sen kerran voisi ollakin jotain lähellä tuotettua ja luomua - jos vaikka vanhempi haluaa tuoda kouluun omenoita jälkkäriksi, niin kaikki tällainen on taidettu kieltää jonkun lain nojalla. ;) Vaikka kouluruokaa miten haukutaan, niin se on ihan hyvää ja kelpaa mulle ja mun oppilaille ihan joka päivä. Ja on kai se ihan oikeasti ravintosuositusten mukaistakin. Mutta mitä nyt tänä päivänä ei vanhemmat kullannupuilleen vaatisi yhteiskunnalta. Kaikki pitäisi saada - ilmaiseksi tietenkin.

  VastaaPoista
 6. Olen kuullut useasta eri lähteestä,että päiväkotien työntekijät kieltäytyvät syömästä sitä päiväkotien ruokaa. Tottakai vaihtelee alueittain ja toisissa pöiväkodeissa tehdään ruoka itse- toisissa se tulee jostain suurkeittiöstä. Mutta kyllä se aika paljon kertoo, jos aikuinenkaan ei sitä ruokaa saa alas niin miks hitossa kasvavalle lapselle sitä syötetään??

  Itse olisin valmis vaikka maksamaan pari euroa/päivä lisää jotta lapseni sais sen omenan jonkun sokerikiisselin tai hunajamurojen sijaan (jep sitä mun lapsille esimerkiks syötetään) ja muutenkin kunnon aterian eikä mitään puolalaisia eineslihapullia. Onneks tästä asiasta on noussut haloo ja pikkuhiljaa on ruvettu asioihin kiinnittämään huomiota. Omassa kotikunnasssani oli just hyvä lähiruokakokeilu kouluissa ja toivottavasti saa jatkoa.

  VastaaPoista