Iltana eräänä kävin kanavalla, jossa oli Kaija Koon joku konsertti, ja juuri tuolla hetkellä tuli "Kuka keksi rakkaruden?" -biisi. Seuraavana päivänä huomasin biisin pyörivän päässä ja äkkiä iski ihan oikea oivalluskysymys: KUKA hemmetti keksi rakkauden??
Kun siis mietitään ihmissuhteita historiallisesti. Milloin rakkaus tuli kuviohin? Tai rakastuminen? Kuka sen hiffasi ja määritteli itse asiassa?
Luola-aikana ei taatusti puhuttu rakkaudesta (oletan?), mutta kai sitä tunnettiin, tunnetta. Vai tunnettiinko?
Jos ainoa, tai siis määräävin tekijä, elämässä (siinä maksimissaan nelikymppiseksi kestävässä elämässä) tuolloin oli selviytyminen, eli ruoka ja suoja (ja lisääntyminen), ei siihen kai rakkautta mahdu? Seksiä juu, ja halua varmasti, tai mistä sen tietää (naisilta ei välttämättä kyselty haluja lisääntymispuuhiin), mutta rakkautta?
Missä vaiheessa ihmiskunnan historiaa rakkaus mahtui mukaan kuvioihin? Kun asetuttiin aloilleen kaupunkeihin? Ei välttämättä, koska vieläkin on heimoja (joskin vähäisiä määriä), jotka elävät luonnossa eläen melkein 100% vanhojen tapojen mukaan - eli ei osana nyky-yhteiskuntaa. Ja niissä on rakkaus ymmärtääkseni käsitteenä olemassa.
Joten käsitteen olemassaolo ei liity asumismuotoon tai siihen, että metsästäjä-keräilijät ryhtyivät maata viljelemään.
Mutta missä vaiheessa sitten?
Ja kuka sen tajusi määritellä?
Rakastumisen tunteen? Rakkauden?
Avioliittojen tms. kanssahan noilla tunteilla ei ole ollut mitään tekemistä ennen kuin modernilla ajalla. Liitothan oli sukuja varten, omaisuuden kartuttamista tai säilyttämistä.
Mutta onhan ne tunteet olleet.
Mutta missä vaiheessa ne livahti mukaan ihmismieleen?
Rakkausrunoja on olemassa tuhansien vuosien takaa, kaikista eri kulttuureista. Eli oliko rakkautta olemassa aina? Rakastuivatko neandertalilaiset? Kyllä, jos hautoihin on uskominen. Mutta missä vaiheessa se tuli mukaan? Kun aivot olivat kehittyneet Australopitecuksesta vähän enemmän? Vai jo silloin?
Argh!!! Kuka sen rakkauden keksi?????????????????
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti