Kilokiukuttelija

29.3.2014

Vanha kapinallinen

Tattadatattattattaa!! <insert drumming and fanfares>
Se oli siinä! Ei tuntunu missään!

10 km? Suoritettu!
Minä, keski-ikäinen fatsopallo sohvaperuna, joka ei ole yleensä muuta liikuntaa harrastanut kuin sohvalta autoon ja kauppaan. 

Juoksukoulun Virallisen Ohjeen mukaan tänään oli rauhallinen kävely ja huomenna sitten rutistus. Olin alun perin päättänyt, että katson huomenaamulla millainen ilma on, ja jos on kaunis aamu, lähden juoksemaan hiekkatielle. Ja jos on huono ilma, vietän ajan Hunger Gamesin parissa.

Aamulla oli ihana ilma ja päätinkin sitten, että tänään on Se Päivä, eli lähden juoksemaan hiekkatielle tuon 10 kilsaa.
Muutama syykin löytyi: aamun ilma oli ihana. Huomenna on menoa koko päivän, enkä ehtisi välttämättä sittenkään juosta. Ja siihen liittyen: huomenna alkaa kesäaika, joten "menetän" aamusta tunnin enkä ehtisi välttämättä olleenkaan huomenna juosta.

Mietin hetken sitä, että kuinka järkevää on lähteä vetämään 10 kilsaa heti suoraan hiekkatielle kun olen tähän asti vetänyt matolla.

Mutta: se oli yllättävän helppoa. Ällistyttävän helpohkoa loppujen lopuksi.
Nauratti, kun noin kilometri oli vasta takana niin aivoissa alkoi pyöriä: "hei vähän mä oon hyvä! Tää menee tosi helposti! Eihän tää oo mitään! Mä juoksen 10 kilsaa!". Ja siis nuo lauseet eivät olleet sellaisia kannustavia ja nostattavia luonteeltaan, vaan ne oli jo toteavia päätettyjä asioita :D

Ja 1,5 km kohdalla oli jo blogikirjoituksen otsikkokin keksitty :)

Päätin, että en välitä pätkääkään sykkeestä, koska jos sitä tuijottaisin, olisin voinut jättää koko juoksukoulun väliin. Syke olikin korkealla - keskiarvo oli 88% ja maksimi 101%.

Juoksin mielestäni aika rauhallisesti lönköttäen, joten olin yllättynyt, että keskituntinopeuteni oli 6,9 km/h! Jos olisin juossut matkan tänään matolla, olisin pitänyt nopeuden 6,3 km/h varmuudeksi, että jaksaisin. Kaloreita paloi 1130 ja aikaa meni juoksuosuuteen 87 minuuttia. Alkuun ja loppuun 5 min kävelyt.

Yllättäen ei oikein tuntunut missään tuo juoksu, siis juostessa. Jostain syystä paluumatkalla noin 6 km kohdalla olin kai ajatuksissani kun huomasin, että nopeus hidastui ja lähes kävelin. Siitä rykäisin sitten taas vauhtia. Sama tapahtui noin 8,5 km kohdalla, jolloin myös alkoi vähän tuntua polvissa ja hetken vasemmassa jalanpohjassa. Muuten ei tuntunut muuta kuin alkava nälkä tuossa noin 9 km kohdalla :D

Noin tunti kotiin paluun jälkeen vasemmassa jalassa alkoi tuntua jalkapohjassa ilkeä kipu. Tuli ehkä siitä, että käytin toisia lenkkareita kuin yleensä ja niissä on tuki jotenkin erilainen. 
Nyt kun päivää kulunut (ja piti käydä metsässä koirien kanssa kävelemässä) ja venyttelyt tehty, jalkapohjassa tuntuu yhä, mutta ei satu niin paljon. Myös jaloissa ja erityisesti polvissa tuntuu, että jotain on tehty :)

Tuo hiekkatie on suurimmaksi osaksi sellainen, että siellä saa olla ihan itsekseen, mutta niissä muutamissa kohdissa, joissa ohitin naapureiden taloja, tunsin itseni Gattaca-leffan päähenkilöksi, jonka pitää skarpata juoksumatolla, että ei jää kiinni väärästä henkilöllisyydestä, ja kun pääsee matolta omaan rauhaan, romahtaa ja hiki pursuaa. Meikä veti naapureidn ohi samalla tavalla selkä suorana reipasta tahtia ja kun olin mutkan takana, jatkoin puuskuttamista aiempaan malliin :D


10 kommenttia:

 1. Oi voi, mä olen kateudesta vihreenä! Mutta en niin paljon, ettenkö voisi iloita saavutuksestasi. JEE.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei kannata olla kuin ihan vähän kateellinen nyt kun konkkaan täällä polvivammaisena :-P

   Poista
 2. mahtavaa!se on tosi ihme,että aluksi kamalalta tuntuva juoksu tuntuukin lopulta helpolta!tsemppiä ja mukavia lenkkejä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitti!
   En kyllä ihan uskonut, että meikäläinen joskus juoksisi tuon matkan.. :-)

   Poista
 3. Sie teit sen! Mahtavaa :) onnittelut. Jatkatko nyt tuota juoksuharrastusta?
  Itestä kuulostaa ihan kipiältä, ettäjoku juoksee 10kilometriä. Se on hillitön matka.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos :-)
   Kyllä tarkoitus om jatkaa, mutta mietin, että miten teen sen, että teen sen järkevästi mutta säännöllisesti. Nyt en halua ns kusta hommaa, kun olen näin isotöisesti saanut vihdoin homman hanskaan.
   Ehkä muutama 5 km lenkki viikossa ja pari kertaa kuussa tuo 10 km..?
   Tosin polvet on nyt täysin paskana, joten pitää kattoa mikä on tilanne huomenna, eli palautuuko tästä miten :-)

   Poista
 4. Ihanaa!! Onnea! <3 Jään odottamaan innolla tulevan kesän juoksuraporttejasi, niin ja vähän kaihollakin. Pysyköön kaikenlaiset typerät vaivat poissa, jotta juoksusi voivat jatkua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pitää polttaa jotain yrttisuitsukkeita ja manata pahoja kolotushenkiä pois ennen juoksulenkkiä ;)

   Poista